Înapoi la Ghost

Am zis acum ceva timp că am ales să folosesc fx în loc de Ghost ca soluție pentru blog, din cauză că era mai frugal ca resurse și funcționalități, concentrându-se pe funcționalitățile principale. Folosindu-l, am aflat de ce foloseam în trecut Ghost. Nu pentru că are newsletter cu abonament, nici pentru că poți colabora cu alte persoane, nici pentru că are tag-uri la postări (deși sunt destul de utile tag-urile). L-am folosit pentru că pot salva un draft, fară să-mi dispară tot ce am scris în ultimele 20 de minute. L-am folosit pentru că pot da embed la un video de YouTube fară să mă complic sau să urc o poză și să nu mă uit în alt tab cum să o folosesc în markdown.

"Producție"

MySQL 8 is the only supported database in production. - Supported databases in production

Când am instalat Ghost am urmărit documentația oficială, care spunea că MySQL e calea pentru "producție".

Asta venea cu niște dezavantaje:

  • aveam nevoie de un container separat cu MySQL pentru baza de date care necesita și el mentenanță (upgrade, stocat secrete în siguranță, etc.)
  • backup-urile erau puțin mai complicate și trebuia să opresc baza de date și Ghost pentru asta
  • aveam extra consum de memorie și procesor, pe lângă container-ul de Ghost

Era antitetic fx, care folosea SQLite ca baza de date, care nu avea nevoie de container separat sau credentiale și backup-ul însemna să montez directorul pe host și de acolo doar să îl copiez undeva.

Am folosit fx ceva vreme, mi se părea drăguț că era un proiect personal și rezolva problema cuiva (cel puțin mie). Până să aflu și dezavantajele unui proiect care nu e la maturitate, așa că am început să contemplez dacă să revin pe Ghost.

Ghost și SQLite

Aparent poți folosi și SQLite pe Ghost, doar că documentația o face ascunsă și greu de găsit. Am găsit informația asta când mă uitam la variabilele de environment pentru imaginea de Docker. Atunci mi s-a aprins beculetul și am pornit instant un container de Ghost, setup-ul a fost ușor, am găsit tema de o folosisem înainte, am copiat postările de pe fx aici (foarte ușor pentru că suportă și Markdown, efectiv copy-paste).

Am găsit și niște features pe care fx încă nu le avea (dar la care deschisesem niște issues pe Github și dezvoltatorul fx era deschis să le implementeze):

  • URL care să conțină parte din titlu, nu un număr de ordine a postării
  • Meta tags pentru Open Graph
  • Opțiunea de a salva un draft

Așa că de acum încolo voi folosi exclusiv Ghost, pentru că e soluția obiectiv superioară pentru usecase-ul meu.